Novinky

sk

Odkaz facebook Odkaz Kniha hastů

Ve víně je pravda. A práce!

Mnohokrát pozdvihneme sklenku a řekne tu obyčejnou větu – na zdraví, nejčastěji připíjíme právě vínem, ušlechtilým nápojem, jehož historie čítá tisíciletí.

Mladá, sympatická blondýnka spojila svůj život s vínem před více než patnácti lety. Z Klášterce nad Ohří zamířila studovat Střední vinařskou školu na jih Moravy do Valtic, obor Zpracování zahradnických produktů absolvovala v nedaleké Lednici na Vysoké škole zemědělské. Na sever Čech se už nevrátila, domovem se jí stal vinařský kraj pod Pálavou. Ing. Daniela Valentová je sommeliérkou a obchodnicí s vínem. Její prezentace vín nenechají nikoho na pochybách, že vínu rozumí, a že práce kolem vína je její životní láskou

 Ing. Valentová  Ing. Valentová

Proč jste se rozhodla studovat vinařskou školu, tak daleko od domova?

Právě, když jsem se rozhodovala, kterou školu zvolit, byla v tehdejším Televizním klubu mladých reportáž z valtické vinařské střední školy. Studenti seděli na bečkách a ochutnávali víno. Připadalo mi to úžasné. Mému tátovi taky.

Kdy jste pochopila, co obnáší vypěstovat kvalitní hrozny a udělat z nich dobré víno?

Že je kolem vína dřina, jsem pochopila brzo. Jako studenti jsme se starali o vinohrady, které patřily škole. Poznali jsme na vlastní kůži všechny práce, které s vinohradem a výrobou vína souvisí a poznali jsme je v míře vrchovaté. Opravdu dobré víno jsem ovšem pila až u kamaráda ve sklepě jeho rodičů a to mi bylo sedmnáct.

Od kdy mohli studenti na škole ochutnávat víno?

Samozřejmě oficiálně až od osmnácti, ale pochopitelně jsme „degustovali“ od počátku studia neoficiálně. Dalo by se říct, že za školou. Nemůžu říct, že bych tehdy vínu a jeho filozofii rozuměla. Pochopila jsem technologii výroby vína, věděla jsem, jak se starat o vinohrad. Nevěděla jsem ale nic duši vína.

Po maturitě jste se přihlásila na vysokou zemědělskou školu do Lednice.

Když jsem odcházela z domova do Valtic, chtěla jsem získat maturitu, neměla jsem ambici studovat vysokou. Vrátila jsem se domů na Sever Čech. Tam jsem poznala, že mi vinařský kraj chybí. Celý rok jsem se proto tvrdě připravovala na přijímací zkoušky a přijali mě.

Po pěti letech jste se stala inženýrkou zemědělství, ale kdy jste se „zamilovala“ do vína?

Musím přiznat, že se tak stalo až po absolvování vysoké školy. Pořád jsem kolem vína jaksi jen procházela. Zlom přišel, až když jsem asi rok po promoci nastoupila do společnosti Mikros-vin Mikulov. Tam jsem potkala pana inženýra Josefa Peřinu. Ví o víně snad úplně všechno. Pochází stejně jako já z Čech, a když jsem tam nastoupila, objížděl se mnou všechny vinohrady. Ve sklepě mi dával ochutnávat víno tak dobré, že jsem netušila, že něco takového vůbec může existovat. A vyprávěl o víně. Vyprávěl zajímavě s takovou láskou a pokorou, že jsem zůstávala stát s otevřenou pusou. Do té doby jsem měla jako většina absolventů pocit, že jsem mistr světa, že všechno znám. Vedle něj jsem poznala, že se všechno potřebuji teprve naučit. Díky němu jsem pochopila, že se chci učit moc a že se budu učit ráda. Tehdy jsem začala tušit, že víno - to není jen produkt z hroznů, víno je filozofie, víno má duši. A že v duši vína se odráží charakter těch, kteří s ním pracují.

Při své práci se setkáváte s velkým množstvím vinařů. Kdo je podle vás dobrý vinař?

Dobrý vinař je ten, kdo není jen výrobcem vína, ale kdo pochopil, že důležitá je kvalita, nikoli kvantita. Je to ten, kdo dává přednost biologii před chemií. Dobrému vinaři se daří vyprodukovat víno s ovocnou, kořenitou, v nejvyšším stadiu medovou příchutí. Nejdůležitější je, aby vino bylo zdravé.

Vy jste v Úvalech u Valtic , krom jiného, vybudovala malebný areál pro milovníky vína snoubící ubytování, vinné sklepy, restauraci atd.. Zde jsou však netradičně prezentována vína z celé Jižní Moravy - nejen Vaše.. To je poměrně netradiční..

Po skončení studia jsem prezentovala nejprve pro již zmiňovaný Mikros-vin a potom jsem několik let pracovala pro Ing. Miloše Michlovského, CSc, jednoho z našich předních vinařů.

Na Jižní Moravě ovšem neexistují pouze tyto firmy. Po určitých zkušenostech, po té, co jsem se snad v této oblasti již něco naučila, jsem došla k názoru, že si chci vybírat vína, která mám představovat nebo prodávat. Škála vinařů je tady široká. Chtěla jsem prezentaci vína spojit s agroturistikou. Náš vinařský areál se nachází v Úvalech u Valtic, přímo na vinařsko-cyklistické stezce, což je ideální spojení turistiky mezi vinohrady a poznávání vína a já nechci nabízet jen vlastní víno!! Chtěla bych našim návštěvníkům ukázat průřez tím nejlepším co jsem pro ně na Moravě nadegustovala a vybrala.. A zda v tomto srovnání naše vína obstojí, ponechejme na nich :-)

V rámci své profese zajíždíte často do zahraničí. Které ze zahraničních vín Vás v poslední době zaujalo nejvíce?

Určitě mě zaujala chilská vína. Jejich červená vína jsou hustší, těžší. Jsou jiná než moravská červená vína. Mají v sobě prostě víc slunce. Nedávno jsem navštívila Toskánsko, kde jsem opět našla mnohá zajímavá červená vína. Pokud byste hledali svěží bílá vína, najdete je určitě v Rakousku. Snažím se samozřejmě mít dobrý přehled o zahraniční produkci, ale já chci našim zákazníkům prezentovat moravská vína.

Proč?

Pocházím ze Severních Čech, znám tam množství krásných zákoutí a ráda tam jezdím na návštěvu k rodičům. Ale zamilovala jsem si kraj pod Pálavou, tady se cítím doma. Duše moravských vín odráží charakter zdejších vinařů. Té duší věřím, protože jsem poznala poctivý charakter těch, kteří se tady vínem zabývají.

Přijeďte si k nám odpočinout a ochutnat naše vína :-) Krásný den Vám přeje Daniela.

© 2017 Villa Daniela